Resultaat van ondernemend denken

08 juli, 2021

“Omdat het destijds in Zoetermeer ontbrak aan een supersnel datatransmissienetwerk en het hebben daarvan een voorwaarde was voor veel technologische ontwikkelingen, hebben een aantal Zoetermeerse ondernemers en ondernemersvereniging RVOZ in 2014 het initiatief genomen om de realisatie van een glasvezelnetwerk van de grond te krijgen. Founding partners bundelden hun kennis, energie en financiële krachten en door hun initiatief en investeringskracht kan heel zakelijk Zoetermeer inmiddels van glasvezel gebruikmaken’, vertelt Willem Heijboer, voorzitter van het bestuur van Glasnet Zoetermeer. “Glasnet Zoetermeer is het resultaat van ondernemend denken. Het heeft wel veel energie en geld gekost voordat er in 2016 daadwerkelijk de eerste aansluitingen konden worden gerealiseerd, maar dat we nu zo’n betrouwbaar en stabiel netwerk hebben liggen en we de aangesloten bedrijven zo’n goede service kunnen bieden, dat had ik zeven jaar geleden niet durven dromen. Daar mogen we best trots op zijn.”

Voor en door ondernemers
“Glasnet Zoetermeer is opgezet om Zoetermeerse ondernemers te faciliteren. We hebben gekozen voor een transparante, coöperatieve gedachte. De financiële resultaten worden geherinvesteerd om het netwerk verder te verbeteren of uit te breiden, of er worden financieringen mee afgelost”, aldus Jan van den Berg, penningmeester van Glasnet Zoetermeer. “Glasnet heeft inmiddels het vertrouwen gekregen van de gemeente en zich omringd met goede, betrouwbare partijen om een hoge kwaliteit en continuïteit te kunnen bieden. Dat we dat in de praktijk ook waarmaken, blijkt wel uit de beoordelingen die we van aangesloten partijen krijgen: er wordt pro-actief meegedacht om een bedrijf de beste oplossing te bieden en de aansluiting kan ook snel gerealiseerd worden. Tussen de aanvraag en de aansluiting ligt maximaal acht weken. Het kan vaak zelfs sneller, omdat er een stratendekkend glasvezelnetwerk op alle bedrijventerreinen en kantoorgebieden in de stad ligt. Glasnet Zoetermeer heeft al zo’n 60 kilometer glasvezel in de grond liggen.”

Beloftes worden waargemaakt
Klaverblad Verzekeringen was na de oprichting van Glasnet Zoetermeer één van de eerste partijen waar een aansluiting gerealiseerd werd. “Klaverblad Verzekeringen kiest er graag voor om met lokale bedrijven samen te werken waar mogelijk en wilde dus inspringen op dit lokale initiatief. Destijds had het bedrijf ook behoefte aan een snellere datatransmissievoorziening met meer capaciteit, dus de timing was ook goed”, weet Ronald Brussaard van Klaverblad Verzekeringen. “Na de aansluiting hebben we voor de zekerheid het oude systeem en het nieuwe systeem nog anderhalve maand parallel laten lopen, maar achteraf gezien was dat niet eens nodig geweest.  Omdat voor ons als verzekeringsmaatschappij het dataverkeer erg belangrijk is, hebben we toch ook bij Glasnet Zoetermeer extra zekerheden ingebouwd: we zijn op het netwerk aangesloten door middel van twee gescheiden glasvezelverbindingen die aangesloten zijn op twee aparte wijkcentrales van Glasnet Zoetermeer. Zo kan de continuïteit maximaal gegarandeerd worden en daar hebben we nog steeds een heel goed gevoel bij.”
Peter van Wetering, netwerkspecialist bij Klaverblad Verzekeringen, weet dat er nog steeds naar volle tevredenheid gebruik wordt gemaakt van de glasvezelverbinding en dat de beloftes die Glasnet Zoetermeer heeft gedaan ook zijn waargemaakt. “Klaverblad beschikt over een 24/7-helpdesk bij Glasnet Zoetermeer. De ring is stabiel, maar in de afgelopen jaren is het toch een paar keer voorgekomen dat we daar een beroep op moesten doen. Gelukkig werd er bij calamiteiten direct technische ondersteuning geboden.” Ook bij Klaverblad is tijdens de coronacrisis de internetcapaciteit alleen maar belangrijker geworden. “In het voorjaar van 2020 gingen van de ene op de andere dag 400 medewerkers die normaal bijna allemaal op kantoor zaten, vanuit huis werken. We hebben de thuiswerkfaciliteiten binnen een week uitgerold en het bleek gelukkig nog te werken ook! De komende maanden kijken we, samen met Glasnet Zoetermeer en onze internetprovider, naar een toekomstbestendige infrastructuur. Onze behoefte zal mede afhankelijk zijn van het aantal medewerkers dat weer terugkomt naar kantoor. We willen kunnen opschalen zodra we daar behoefte aan hebben. De voorbereidingen zijn daarom al in gang gezet: een upgrade naar meerdere 10Gigabit/s-verbindingen voor extra capaciteit en continuïteit.”

Voor klein en (heel) groot
Willem Heijboer: “Dat we in staat zijn om een partij als Klaverblad Verzekeringen naar tevredenheid te bedienen, zegt wel iets over Glasnet Zoetermeer. Grote partijen zijn geen probleem, zelfs Nutricia zou probleemloos gebruik kunnen maken van ons glasvezelnetwerk. Maar we zijn er zeker ook voor kleine partijen. Glasnet groeit momenteel hard en is er klaar voor om bijvoorbeeld de winkels in het Stadshart van een glasvezelaansluiting te voorzien. We richten ons primair op bedrijven, maar inmiddels maken we ook al verschillende gezondheidszorginstellingen en scholen blij met een goedwerkende glasvezelverbinding. De samenwerking met Glaslokaal is er een mooi voorbeeld van hoe zulke aansluitingen tot stand kunnen komen.”
“Voor alle partijen die zich aansluiten, is het gunstig dat het glasvezelnetwerk van Glasnet een zogenaamd ‘open netwerk’ betreft”, vult Jan van den Berg aan. “Ieder bedrijf is volledig vrij om zelf een provider en een pakket te kiezen. Dat is bij grote, landelijke aanbieders vaak anders, want die bieden een complete dienst aan. Wat bij grote, landelijke aanbieders ook vaak anders is, is de bereikbaarheid: met Arthur Venselaar als directeur is Glasnet Zoetermeer zeer goed en laagdrempelig bereikbaar. Mede door de schaal van Glasnet Zoetermeer kunnen we een persoonlijke benadering bieden.”

Goede samenwerking met Glaslokaal
Stichting Glaslokaal voorziet ruim 250 instellingen in de publieke sector in en om Den Haag van snel breedbandinternet via een eigen, hoogwaardig glasvezelnetwerk. “Een van de partijen waarvoor wij goede internetvoorzieningen realiseren, is Lucas Onderwijs. Lucas Onderwijs heeft maar liefst circa 80 onderwijslocaties in de regio Haaglanden”, vertelt Bart Brusse van Glaslokaal. “Omdat Lucas Onderwijs ook drie locaties in Zoetermeer heeft die wij van een glasvezelverbinding wilden voorzien, hebben we contact gezocht met Glasnet Zoetermeer. Glasnet Zoetermeer is net als Glaslokaal een kleinere glasvezelspeler die werkt vanuit een gemeenschappelijk belang.”
Robbert van Hulsentop, technicus van Glasnet Zoetermeer: “Glasnet Zoetermeer en Glaslokaal hebben technisch gezien vergelijkbare netwerken. We hebben met behulp van de WDM-technologie de netwerken van Glaslokaal en Glasnet met elkaar verbonden. In feite hebben we hiermee een satellietnetwerk voor Glaslokaal gerealiseerd. Voor Glasnet is dit de eerste keer dat we voor deze oplossing hebben gekozen, maar in de markt is er al veel ervaring mee en alle betrokken partijen hebben er het volste vertrouwen in dat dit goed gaat functioneren. Glasnet zoekt steeds naar de beste oplossing en deinst er niet voor terug om nieuwe wegen te bewandelen.”
Bart Brusse: “De samenwerking met Glasnet Zoetermeer is heel soepel verlopen. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de aanleg van de glasvezelkoppeling en de installatie van de benodigde apparatuur. We verwachten dat de locaties van Lucas Onderwijs in Zoetermeer aan het begin van het nieuwe schooljaar volop gebruik kunnen maken van hun supersnelle glasvezelverbinding. Er zijn overigens nog meer Haagse onderwijsorganisaties met locaties in Zoetermeer. Nu de netwerken van Glaslokaal en Glasnet Zoetermeer aan elkaar gekoppeld zijn, kunnen we ook die desgewenst van een supersnelle glasvezelverbinding voorzien.”

Nu kiezen voor Glasnet
“Zeven jaar geleden hadden we al behoefte aan glasvezel, nu is die behoefte alleen maar groter geworden. Vergeet niet dat we zo welvarend zijn geworden dankzij een goede infrastructuur. Dat begon met een netwerk van trekvaarten. Later werd het snelwegennetwerk belangrijk. Nu is glasvezel de snelweg voor dataverkeer. In feite leveren we met Glasnet Zoetermeer de verbinding naar de wereld. Met een beperkte investering kun je daar gebruik van maken en je eigen zichtbaarheid vergroten”, redeneert de bestuursvoorzitter.
“In de komende drie jaar zal heel Zoetermeer volledig voorzien worden van glasvezel. Glasnet Zoetermeer wil daar graag een rol in spelen. De geleverde kwaliteit is goed; we hebben een stabiel netwerk en een hoog serviceniveau. Ik zou de Zoetermeerse bedrijven willen oproepen om, als ze een glasvezelverbinding willen, zich aan te sluiten bij Glasnet Zoetermeer. Juist omdat dit voor en door ondernemers is opgezet en er geen winstoogmerk is, lijkt me dit een goede keuze”, besluit de penningmeester.

 

Bron: Into Business Zomer 2021

Terug naar het overzicht